Največ pozornosti moramo embalaži posvetiti prav v primeru, da pakiramo hrano oziroma živila. Embalaža mora namreč zadoščati raznim zahtevam, ki jih imamo, sicer lahko ogrozimo zapakirano vsebino. Gotovo se ne želimo po nepotrebnem izpostavljati nevarnostim, ki jih prinaša neustrezna embalaža, pa tudi druge, morda manjše nevšečnosti niso prijetne. Katero embalažo torej izbrati za pakiranje živil?
Plastična embalaža
Zanimivo je, da je plastika čisto spodobna izbira za pakiranje hrane, v mnogih primerih pravzaprav idealna. Posebej priročni so nekateri vsestranski izdelki, na primer PVC posoda za živila, seveda pa tudi razne vrečke in podobne embalaže iz plastičnih mas.
Plastika ima izjemne lastnosti, zaradi katerih je nadvse primerna za pakiranje hrane. Skrbi namreč za kar se da čisto okolje, ne prepušča vode in drugih vsiljivcev, poleg tega je plastika poceni za pridelavo in jo je lahko oblikovati v razne oblike. PVC posoda za živila je trdna in tako vsestransko uporabna za praktično vse vrste živil, na voljo pa so tudi vrečke in podobne domislice, ki so prav tako uporabne za pakiranje hrane.
Plastična embalaža za hrano seveda ni univerzalna rešitev, imamo pa na srečo še zelo pestro ponudbo drugih možnosti. Na voljo so recimo razne kovinske posode, mnoge med temi imajo precej podobne lastnosti kot PVC posoda za živila. Poleg tega bodo pogosto prišle še kako prav kakšne posebne izvedbe, na primer embalaža iz stiropora, ki poskrbi za to, da je hrana v notranjosti prijetno topla ali hladna, torej da skozi čas s spremembami temperature okolja ne povzročimo poslabšanja njenega okusa ali izgleda.
Naravna embalaža za hrano
Nazadnje pa je smiselno omeniti še nekatere naravne materiale, ki se dobro obnesejo pri oblikovanju embalaže za živila. Izstopa predvsem les, ki je skorajda nujni material v pekarnah in podobnih prodajalnah. Lahko pa v to kategorijo uvrstimo tudi nekatere vrste eko plastike.